Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewica i babycorn
* porcje kurczaka - u mnie 2 skrzydełka i 2 nogi,
* ziemniaki - 2 duże,
* cebula - 2 srednie,
* papryka swieza, czerwona,
* soczewica czerwona - szklanka,
* babycorn - 160g, czyli 16 kolbek,
* marchewka - 2-3 sztuki,
* korzen pietruszki - 2 sztuki,
* seler naciowy - 1 lodyga,
* czosnek - 2-3 zabki,
* koncentrat pomidorowy - do smaku, u mnie 3 lyzki,
* papryka slodka - 1/2 lyzeczki,
* kolendra mielona - 1/3 lyzeczki,
* vegeta, sól, pieprz,
* lisc laurowy - 2 sztuki.
PRZYGOTOWANIE:
Soczewice wielokrotnie przeplukac pod strumieniem zimnej wody az woda bedzie czysta. Zalac ok 2-3cm ponad powierzchnie ziaren i zostawic na noc.Tuz przed wrzuceniem soczewicy do garnka z zupa, wode wylac. Mieso dobrze umyc i zalac ok 2-2,5 litra zimnej wody, dodac 2 lyzki vegety i pieprz. Zagotowac, zebrac szum, gotowac przez 10-15 minut, chyba, ze jest to swojskie mieso, wtedy gotujemy dluzej. Warzywa obrac, umyc i osuszyc. Obrane ziemniaki zalac zimna woda aby nie ciemnialy. Dodac pokrojona w kostke cebule i papryke, w plastry marchewke i kolby kukurydzy oraz soczewice, zagotowac. Gotowac zupe na malym ogniu przez 15 minut, dodac pokrojona w plastry pietruszke i kosteczki ziemniaków, gotowac 10-15 minut, dodac pokrojona lodyge selera, lisc laurowy, papryke slodka, i koncentrat pomidorowy. Gotowac 10 minut, dodac drobniutko posiekany czosnek i pozostale przyprawy, ostatecznie doprawic do smaku i podgotowac do miekkosci wszystkich warzych. Mozna dodac posiekana zielenine.