Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spody do trotu

    3 sztuki
  • truskawki

    700 gram
  • mascarpone

    500 gram
  • śmietanka kremoqa

    500 ml
  • białka dużych jaj

    3 sztuki
  • cukier puder

    200 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • fixy do śmietany

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki wymyj, usuń szypułki i pokrój je w kostkę. 2-3 truskawki pokrój w plastry, następnie na pół (przydadzą się do dekoracji). Schłodzoną śmietankę ubij z połową porcji cukru pudru i fixami. Mascarpone utrzyj łyżką (nie miksuj). Dodaj 2 płaskie łyżki cukru i truskawki, wymieszaj, następnie połącz z bitą śmietaną. Masę schłódź w lodówce przez 15 minut. Białka ubij z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę i nałóż na jeden z blatów tortu. Piecz przez 6-7 minut w temperaturze 220 stopni. Wtedy beza zostanie puszysta w środku, a z wierzchu się lekko przypiecze. Na pozostałe 2 blaty nałóż masęz mascarpone, śmietany i truskawek. Na wierzchu ostrożnie połóż wystudzony blat z bezą. Udekoruj brzegi tortu połówkami plasterków truskawek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maniek2

14.01.2012 16:57
pycha

IKrakowianka

13.10.2011 09:59
rewelacja!!!!

Seba

02.09.2011 09:15
fajne

Mirka-Ludomila

17.03.2011 00:31
super

Ntalia

01.12.2010 15:49
Musze wypróbować

plocia

25.08.2010 13:18
co roku gdy tylko sezon truskawkowy się zaczyna torcik staje na moim stole :)

mela251

20.08.2010 08:09
super

RenataZ-et

20.08.2010 00:33
Uwielbiam truskawki a ciasta z nimi są przepyszne. Przepis zapożyczyłam i zrobię taki torcik przy najbliższej okazji ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat