Bigos

Bigos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2 kg
  • marchewka

    2 szt
  • resztki wędlin

    1 kg
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    1 szt
  • śliwki suszone

    4 szt
  • liść laurowy

    2 szt
  • grzyby suszone

    1 małe
  • przyprawa do gulaszu

    1 szt
  • cebula

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Odciśniętą kapustę gdy trzeba rozdrabniamy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce dodajemy do kapusty.Zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Suszone grzyby moczymy w wodzie, do miękkości. Następnie odcedzamy z wody.
Wędliny drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany smalec, podsmażamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu.
Z ugotowanej kapusty usuwamy nadmiar wody, dodajemy grzyby,wędliny,cebulę. Dodajemy przyprawy,śliwki suszone i gotujemy 30-40 minut.Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tomek18

03.06.2012 10:42
pycha

agnieszka214

15.05.2012 14:06
uwielbiam

cukiereczek

03.06.2010 07:56
W przepisie ma być przyprawa do bigosu, a nie przyprawa do gulaszu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat