Przepis i sposób przygotowania na: Duszona kaczka z mlekiem kokosowym
* kaczka - 2 porcje, np nogi,
* czosnek - 5 zabków,
* cebula - 1 duza,
* groszek mrozony - 1/2 szklanki,
* seler naciowy - 1 lodyga,
* pietruszka korzen - 2 sztuki,
* mleko kokosowe - 200ml,
* sól, pieprz,
* papryka czerwona w proszku,- ok 1 lyzka,
* imbir - 1/3 lyzeczki,
* sos sojowy - 1 lyzka,
* vegeta - 1 lyzka,
* sok z cytryny - 3 lyzki,
* ocet balsamiczny - 0,5-1 lyzeczki,
* cynamon - 1/2 lyzeczki,
* kolendra mielona - 0,5 -1 lyzeczka,
* kminek mielony- 1/3 lyzeczki,
* cukier brazowy - 1 lyzka,
* maka pszenna lub kukurydzuana do zageszczenia sosu,
* olej.
PRZYGOTOWANIE:
Kaczke w razie potrzeby rozmrozic,umyc, osuszyc i natrzec przyprawami: sola, pieprzem i przecisnietymi przez praske dwoma zabkami czosnku. Wstawic na noc do lodówki. Na rozgrzanych trzech lyzkach oleju podsmazyc mieso z obu stron, na rumiano. Przelozyc do rondla, mieso ponakluwac w wielu miejscach i zalac woda, dodac lyzke vegety, przykryc i dusic na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok godzine i 10 minut. Cebule, pietruszke, selera i czosnek obrac, umyc i drobno pokroic. Dodac cebule, sól, pieprz, papryke, sos sojowy, sok z cytryny, kminek, imbir, cynamon, cukier i ocet balsamiczny, gotowac przez 15 minut, po czym dodac seler naciowy, przeplukany mroznowy groszek i pietruszke, gotowac przez ok 15 minut, dodac posiekane 3 zabki czosnku i mleko kokosowe, zagotowac, dodac kolendre, zagescic maka rozpuszczona w niewielkiej ilosci zimnej wody, zagotowac i ostatecznie doprawic do smaku. Podawac z ziemniakami lub ryzem. W trakcie gotowania mozna dodac 1/3 szklanki bialego wina.