Przepis i sposób przygotowania na: Precle z żurawiną
Robot wielofunkcyjny:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę i wsypać ją do miski robota. Dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać włączając sprzęt na chwilę. Dodać wodę, masło i żółtko, włączyć robota i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Powinno połączyć się całkowicie - w razie potrzeby dodać trochę wody, zaczynając od 1 łyżki - i stać się gładkie i elastyczne. Wyjąć, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Wyrabianie ręczne:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać, po czym dodać wodę, stopione masło i żółtko. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć je na blat i wyrabiać przez ok. 8-10 minut. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować 2 blachy, które należy natłuścić albo wyłożyć pergaminem. Nagrzać piekarnik do 230*C.
Wyrośnięte ciasto odgazować naciskając dlonią. Przełożyć na blat, lekko zagnieść przez chwilę i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich zrolować na wałeczek długości ok. 60 cm, po czym uformować precle. Układać na blasze po 6 precelków. Białko delikatnie rozbełtać z łyżką wody i posmarować nim precle. Piec ok. 15 minut. Zdjąć z blachy, lekko przestudzić i zanurzyć najlepiej w cukrze pudrze, choć można tylko oprószyć, ale efekt będzie słaby...