Łosoś norweski z grilla w miodzie i sezamie

Łosoś norweski z grilla w miodzie i sezamie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa z oliwek

    100 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • SÓL, ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ

    do smaku
  • ziarna sezamu

    50 gram
  • miód pllynny

    3 łyżki
  • łosoś filet

    800 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z łososia oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 4 równe części. Czosnek obrać i zmiażdżyć, wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć łososia i odstawić na 20 minut. Ziarna sezamu uprażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Miód rozcieńczyć z odrobiną marynaty. Filet z łososia norweskiego osączyć z marynaty, usunąć czosnek, który łatwo się przypala i ułożyć na grillu. Piec 5 minut skórą do dołu i trzy minuty z drugiej strony. Następnie skórę łososia posmarować miodem i posypać sezamem. Mięso zdjąć z grilla, doprawić solą i pieprzem, podawać z sosem miodowo-sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

08.01.2012 17:19
pyszny

Motorek

06.03.2011 10:36
super

Margo1

07.10.2010 07:27
może być wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat