Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho czekoladowo- wiśniowe z kemem z serka mascarpone
Masło z 1,5 szklanki cukru i esencją waniliową ucieramy na gładką masę.
Ciągle mieszając dodajemy powoli jajka.
Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Masę dodajemy na przemian z mlekiem do utartego wcześniej masła- ciągle ucieramy.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy- bez żadnego ładu kładziemy w większych odstępach wisienki z odrobiną syropu.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 55-60 minut- najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe.
Po wystygnięciu skrapiamy je syropem wiśniowym- delikatnie.
KREM
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno- pod koniec ubijania dodajemy stopniowo pół szklanki cukru pudru i rozpuszczoną czekoladę- ciągle miksujemy.
Na koniec delikatnie łączymy śmietanę z serkiem mascarpone.
Nakłądamy krem na ciasto- możemy na kremie zrobić fantazyjny ślaczek.