Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

fLACZKI WOŁOWE NA OSTRO

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe
1 kg
cebula
1 szt
marchew
2 szt
smalec
1 łyżka
pieprz, majeranek
mąka
1 łyżka
bulion
2 z włoszczyzny
papryka
1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: fLACZKI WOŁOWE NA OSTRO

Aby się zbytnio nie narobić, kupujemy flaki już sparzone, wymyte, wyczyszczone i pokrojone w paski. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy w nim cebulę pokrojoną w kostkę, następnie karmelizujemy w nim paprykę i dodajemy mąkę. Taką zasmażkę rozprowadzamy zimnym bulionem. I tu zawsze trzeba pamiętać o drobnej sztuczce - albo zimna zasmażka do gorącego bulionu, albo zimny bulion do gorącej zasmażki. Unikniemy wówczas powstawania grudek. Flaki zalewamy bulionem - dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, gotujemy do miękkości na końcu doprawiamy. Majeranek aby oddał swój aromat wywarowi, rozcieramy uprzednio w dłoniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak