fLACZKI WOŁOWE NA OSTRO

fLACZKI WOŁOWE NA OSTRO

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wołowe

    1 kg
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • pieprz, majeranek

  • mąka

    1 łyżka
  • bulion

    2 z włoszczyzny
  • papryka

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Aby się zbytnio nie narobić, kupujemy flaki już sparzone, wymyte, wyczyszczone i pokrojone w paski. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy w nim cebulę pokrojoną w kostkę, następnie karmelizujemy w nim paprykę i dodajemy mąkę. Taką zasmażkę rozprowadzamy zimnym bulionem. I tu zawsze trzeba pamiętać o drobnej sztuczce - albo zimna zasmażka do gorącego bulionu, albo zimny bulion do gorącej zasmażki. Unikniemy wówczas powstawania grudek. Flaki zalewamy bulionem - dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, gotujemy do miękkości na końcu doprawiamy. Majeranek aby oddał swój aromat wywarowi, rozcieramy uprzednio w dłoniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat