Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet z jagód

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód płynny 2 łyżki
jagody 250 g
wiśniówka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet z jagód

1/8 L wody z dodatkiem miodu podgrzewać w garnku, aż miód się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty na małym ogniu, potem schłodzić.
Jagody przebrać, umyć, osuszyć. Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Do syropu miodowego wlać wiśniówkę i 1/8 L wody, dodać puree z jagód, wymieszać, doprawić miodem lub wiśniówką. Masę sorbetową wstawić na 20 minut do lodówki, potem ewentualnie doprawić miodem i wiśniówką.
Przełożyć do maszynki do robienia lodów i zamrozić.
Jeśli nie mamy maszynki, sorbet można włożyć do ceramicznej lub metalowej miski i zamrozić w zamrażalniku. W takim przypadku w trakcie zamrażania trzeba sorbet często mieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak