Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka z pieczarkami
* cebula biala duza - 1,
* 150g pieczarek,
* czosnek - 2 zabki,
* smietana 18% - 3 lyzki,
* maka kukurydziana (lub pszenna) - lyzka,
* natka pietruszki - peczek,
* oliwa - 3 lyzki,
* lisc laurowy,
* sól, pieprz,
* sos sojowy - 2 lyzki,
* maggie - lyzka,
* papryka czerwona w proszku - lyzeczka,
* pieprz ziolowy - lyzeczka,
* sól - 2/3 lyzeczki,
* kolendra mielona - 1/4 lyzeczki.
* makaron drobny, listki - 200g
Indyka dobrze umyc i osuszyc. Dokladnie obrac z wszelkich blonek i kosteczek - kosztuje to troche czasu i cierpliwosci :] - po czym pokroic w niewielka kostke. Przyprawisc sosem sojowym, maggie, papryka, sola, pieprzem i kolendra, odstawic na 2 godziny do lodówki. Pieczarki dokladnie obrac i pokroic w kosteczke lub paski, cebule i czosnekobrac umyc i osuszyc, pokroic w kosteczke. W wiekszym rondlu rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej mieso, do momentu lekkiego zbrazowienia, po czym zalac mieso woda, tak aby znajdywalo sie pod powierzchnia plynu, doprawic sola, pieprzem i maggie. Dusic przez 55 minut na wolnym ogniu, po czym dodac lisc laurowy, cebule oraz pieczarki i dusic pod przykryciem przez okolo 15-20 minut, zdjac z ognia, dodac smietane i make kukurydziana, wymieszac i doprawic do smaku, wrzucic pokrojona natke pietruszki, wymieszac, zagotowac. W przypadku uzycia maki pszennej, rozuscic ja uprzednio w niewielkiej ilosci wody i dodac do sosu. Makaron ugotowac w/g przepisu na opakowaniu. Gulasz podajemy z makaronem.