Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa na indyku
* cebula biala - 1,
* por - 1,
* marchewka - 3 nieduze,
* kalafior - 1 dorodny,
* korzen pietruszki - 2 duze,
* 3-4 duze ziemniaki,
* seler naciowy - 2 lodygi,
* bulwa selera - kawalek,
* czosnek - 2 zabki,
* natka pietruszki - maly peczek,
* sól, pieprz,
* lisc laurowy - 2 sztuki,
* vegeta - 3 lyzki,
* woda zimna - 2 litry,
PRZYGOTOWANIE:
Do duzego garnka wlac 2 litry zimnej wody, wlozyc do niego umyta i ponacinana dosc gleboko w kilku miejscach noge z indyka, dodac vegete, zagotowac. Gotowac przez okolo 40 minut. Cebule, ziemniaki, kalafior, pora, selery, pietruszke, marchewke i czosnek, obrac, umyc i osuszyc. Aby ziemniaki nie ciemnialy, pokroic je w kostke i zalac zimna woda. Kalafiora pokroic na male rózyczki, cebule na kosteczke, pora na prazki, marchewke w pólkrazki, pietruszke i selery w kosteczke, czosnek na kosteczke, a natke posiekac. Po uplywie 40 minut, do gotujacego sie wywaru dodac cebule, marchew, korzen selera i pietruszke, gotowac 10 minut, po czym wrzucic lisc laurowy, pieprz, sól, kalafior i ziemniaki, gotowac 20 minut, po czym wrzucic selera naciowego i pora. Na kilka minut przed zakonczeniem gotowania dodac czosnek i pietruszke i doprawic do smaku vegeta. Podawac z kawalkami udzca z indyka.