Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Flaczki po bułgarsku

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki cielęce gotowane krojone
1 kg
cebula
1 szt
masło
3 łyżki
mąka
2 łyżki
przecier pomidorowy
2-3 łyżki
bulion wołowy
5-6 szkl
majeranek
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
czosnek
1-2 ząbki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek
papryka czerwona
1 strąk
ser żółty
5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki po bułgarsku

Obrana cebulę pokroić w drobną kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ umyć i pokroić w cienkie paski. W rondlu z grubym dnem stopić masło, zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwile smażyć razem, po czym oprószyć mąką i powoli mieszając, wlewać przecier pomidorowy wymieszany z 2-3 łyżkami wody. Do gęstego sosu włożyć pokrojone flaki wraz z liściem laurowym i wlać bulion, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 min. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Obrany czosnek rozgnieść, zmieszać z natką i startym serem, posypać nim gorącą zupę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak