Grzyby myjemy,zalewamy szklanką przegotowanej wody i odstawiamy na 2-3 godziny.Obraną i umytą włoszczyznę(razem z grzybami,liściem laurowym,zielem angielskim,pieprzem)gotujemy na małym ogniu około 30 minut.Wywar przecedzamy(marchewkę,pietruszkę i seler wyjmujemy i odkładamy),wlewamy do rondla,dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paski grzyby,gotujemy na małym ogniu około 20 minut.Na smalcu rumienimy drobno pokrojoną cebulę,dodajemy mąkę i cały czas mieszamy,smażymy do zrumienienia mąki.Wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody,mieszamy,dodajemy do zupy.Ugotowane warzywa(marchewkę,pietruszkę i seler)kroimy w kostkę,dodajemy do zupy.Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny,mieszamy i podgrzewamy.