Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Bitki wieprzowe to tradycyjna obiadowa potrawa. Mięso smażymy na smalcu, bo ma wyższą temperaturę, ale dodatki - cebulę i pieczarki na maśle. Sos także zaciągamy masłem, po to by uzyskać smak i aksamitną konsystencję.
1. Mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na smalcu. Przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem.
2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć. Włożyć do mięsa i dusić do miękkości, podlewając od czasu do czasu odrobiną wody.
3. Z pozostałego masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z sosem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, wymieszać, przyprawić do smaku.
4. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.