Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ravioli ze szpinakiem, pieczarkami i grzybami Shiitake podane z sosem pieczarkowym
Pieczarki pokrojone w plasterki podduszamy na oliwie wraz z druga drobno posiekaną cebulką. Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość dusimy przez 2- 3 minuty.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, następnie dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na kwadraty o bokach około 5 cm. Na kwadraty układamy po małej łyżeczce farszu, na każdy z kwadratów układamy drugi kwadracik i sklejamy brzegi uważając, żeby pozbyć się powietrza ze środka( ravioli mogą nam się wówczas rozklejać). Pierożki wrzucamy na gotujący się wrzątek i gotujemy przez 2- 3 minuty, do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na sitko lub durszlak.
Tak przygotowane ravioli podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego :)