Włoszczyznę pokroić w słomkę. Mięso umyć. Włożyć do dużego garnka mięso, włoszczyznę, fasolę, ziemniaki (fasolę zamoczyć na noc przed gotowaniem). Gotować na średnim ogniu, aż fasola i ziemniaki zrobią się miękkie. Zmniejszyć ogień. Pokroić cebulę w dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek pokrojony w małą kosteczkę, kiedy z boczku wytopi się cały tłuszcz, dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż cebula zrobi się złocista, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażyć, wyciągnąć trochę ugotowanych ziemniaków z garnka i wrzucić na patelnię, zgnieść widelcem, zamieszać i jeszcze trochę podusić. Dodać 2 łyżki gęstej śmietany i podusić jeszcze 2 min. Pod koniec dodać zgnieciony czosnek (2-3 ząbki). Wyłączyć ogień, wrzucić do garnka posiekaną kapustę, jak zrobi się miękka, wylać "zasmażkę" z patelni do garnka, dodać 2 kostki rosołowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 25-30 min. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką.