Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem i galaretką i owocami
Do ubitych białek stopniowo dodawać szklankę cukru, żółtka i 6 łyżek zimnej wody. Delikatnie mieszać łyżką, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Piec ok pół godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wlać drugą szklankę mleka wcześniej wymieszaną z żółtkiem i mąką. Wymieszać na gładką masę. Gdy budyń będzie gęsty odstawić do wystudzenia. W tym czasie utrzeć margarynę na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń.
Galaretki (o różnych kolorach) rozpuścić. W płaskich naczyniach ułożyć owoce i zalać je galaretkami, tak by banany zalane były jedną galaretką a jagody drugą. Można użyć również innych owoców, np mandarynek.
Biszkopt przekroić na dwie części. Każdy posmarować kremem a na nim ułożyć paski pociętej galaretki. Położyć jeden placek na drugim. Podawać schłodzony.
Smacznego