Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruche pierożki z jabłkami

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
40 dag
żółtko jajek
2 szt
masło
25 dag
jabłka
50 dag
cukier
1 łyżka
śmietana
2 lyżki
cynamon
1 łyzeczka
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche pierożki z jabłkami

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, śmietanę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Odłożyć na 1 godzinę w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować, szklankę wycinać krążki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem. Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę jabłek, złożyć na połowę i dokładnie zlepiać brzegi. Pierożki ułożyć na blaszkę, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 02.01.2012 15:25
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak