Przepis i sposób przygotowania na: Cerber
Oddzielić białka
od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i żółtka (pojedynczo). Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i lekko wymieszać. Ciasto przelać do formy
wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180oC ok. 30-40 minut.
Krem:
Na mleku z cukrem ugotować gęstą kaszkę. Ostudzić. Utrzeć margarynę na puch, cały czas ucierając dodawać po łyżce ostudzoną kaszkę. Na koniec dodać kakao i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać.
Polewa czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Margarynę, cukier i kakao zagotować. Masę zdjąć z ognia, chwilę poczekać i dodać rozpuszczoną żelatynę dokładnie mieszając, by składniki
dobrze się połączyły. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy masa jest lekko ciepła dodać po łyżce śmietanę. Dokładnie wymieszać. Polewę można wylać na ciasto, kiedy będzie miała gęstniejącą konsystencję.
Ciasto przekroić na dwie części. Przełożyć kremem. Wierzch ciasta oblać polewą i udekorować posypką.