Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Niutaty z kurkami i boczkiem z pieca

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
4-5 szt
proszek z kurek
1 łyżeczka
kurki
10 szt
Szczypiorek cienki
1/3 pęczka
boczek wędzony
1-2 plastry
masło
2-3 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
śmietana
1-2 łyżki
orzechy laskowe
1-2 łyżki
olej
1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Niutaty z kurkami i boczkiem z pieca

Ziemniaki gotujemy jak zwykle, udeptujemy je ze śmietaną i proszkiem z kurek. Kurki pokrojone w paski i boczek w kosteczkę smażymy bez dodatku tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem i gdy grzyby zmiękną dodajemy całość do ziemniaków, razem z posiekanym drobno szczypiorkiem. Lepimy z masy kulki wielkości jajka i układamy na blasze posmarowanej olejem, roztapiamy masło i każdą kulkę malujemy pędzlem maczanym w maśle*. Pieczemy w piekarniku na złoto.

*Kulki można posypać siekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 09.05.2012 09:39
fajne;)
daria899 14.03.2011 11:05
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak