Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bigos

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona
1 kg
kapusta biała
1/2 kg
cebula
1 szt.
kiełbasa
30 dag
boczek
20 dag
olej
5 dag
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
majeranek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
przecier pomidorowy
2 szklanki
grzyby suszone
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli jest bardzo kwaśna w połowie gotowania odlać sok (który zużyć do zakwaszania zup). Podczas gotowania dodać namoczone suszone grzybki lub podsmażone pieczarki i uduszone , pokrajane w paski lub kostkę mięso, wędzony boczek i kiełbasę. Osobno ugotować posiekaną słodką kapustę i zmieszać je. Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na oleju, dodać pod koniec duszenia do bigosu razem z przecierem z rozgotowanych pomidorów lub z koncentratem.
Potrawę doprawić do smaku. Podawać na obiad, kolację lub jako gorącą zakąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak