Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka
CIASTO BISZKOPTOWE
5 jajek
5 łyzek cukru
5 łyżek mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
ubijamy białka na sztywną piane dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżka - pieczemy ok 35 minut.
MASA BUDYNIOWA
8 dag cukru
0,5 litra mleka
łyżka mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
1 cukier waniliowy
olejek migdałowy
mleko gotujemy z cukrami i masłem, dodajemy mąke zmieszaną z wczesniej odlaną pół szklanki mleka i gotujemy budyn - dodajemy aromat. Jedną czesc (jak jest gorąca) wylewamy na kruche ciasto, przekładamy biszkoptem, kładziemy drugą czesc masy i 2 ciasto kruche. Dekorujemy cukrem pudrem