Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki-sakiewki z farszem mięsno-warzywnym
W tym czasie łopatkę bez kości oraz piersi z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie ugotować do miękkości w bulionie. ostudzić i zmielić.
Przygotować farsz: wymieszać zmielone mięso z przeciśniętą przez praskę cebulą, marchewką starta na dużych oczkach oraz fasolą pokrojoną na cieniutkie paseczki. Dodać przyprawę do wieprzowiny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i białko. Wszystko starannie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wyciąć szklanką kółka. Na środku każdego z nich ułożyć porcje przygotowanego farszu i formułować pierożki w kształcie sakiewek. Na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć pierożki na złoty kolor.