Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane naleśniki
- 2 marchewki
- 10 dag groszku z puszki
- 20 dag żółtego sera
Na sos:
- cebula. 10 dag bekonu
- po łyżce masła i mąki
- szklanka bulionu
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 25 dag żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki. mleka, jajek i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić na 30 min. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Usmażyć cienkie naleśniki.
Marchewki obrać i pokroić w małą kostkę. Żółty ser zetrzeć. Wymieszać składniki farszu z osączonym groszkiem. Obrana cebulę i bekon drobno pokroić, lekko podsmażyć na maśle, wsypać mąkę stale mieszając, zasmażyć. Wlać zimny bulion ( może być z kostki ) i mleko, gotować jeszcze 8 min. Dodać starty żółty ser ( 3 łyżki odłożyć ) i śmietanę. Wymieszać, zagotować, doprawić szczyptą białego pieprzu i gałką muszkatołową.
Na każdym naleśniku położyć łyżkę sosu i 2 łyżki farszu, zrolować i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Polać pozostałym sosem, posypać odłożonym startym serem. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.