Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Afrykańskie Boboti

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula
3 szt.
mięso mielone
1 kg
mleko
250 ml
masło
1 łyżka
curry
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
ocet
30 ml
bułka
1 szt.
dżem morelowy
2 łyżki
płatki migdałowe
3 łyżki
jaja
2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat
6 szt.
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Afrykańskie Boboti

Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na maśle. Kromkę chleba namoczyć w 125 ml mleka, wycisnąć porwać na małe kawałki i dodać do cebuli.
Ocet, marmoladę, curry, sol, pieprz i migdały dodać na patelnie i dobrze wymieszać. Dodać mięso mielone i podsmażyć aż mięso będzie w całości brązowe.
Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy. 125ml mleka wymieszać z surowymi jajkami i wlać do formy. Powtykać w mięso liście laurowe.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć liście laurowe.
Serwować z ugotowanym ryżem, pokrojonymi w plasterki bananami jako sałatka oraz słodkim i ostrymi dipami lub morelową marmoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak