Pyszna botwinka

Pyszna botwinka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • mały seler

    1 sztuka
  • śmietana

    250 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • botwinka

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i buraczki oskrobać, seler obrać, po czym pokroić warzywa w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych dziurkach. Zagotować wraz z przyprawami. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. 20 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Zagotować, ciągle mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny. Koperek i/lub zieloną pietruszkę posiekać i posypać zupę. Botwinkę można podawać na ciepło lub jako chłodnik z ugotowanymi na twardo jajkami z pokrojonymi w kostkę ogórkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kochanyptysiu

02.04.2011 07:11
juz niedlugo czas botwinki-nie moge sie juz doczekac

alaaa

27.12.2010 11:48
uwielbiam taką zupę

Margo1

23.09.2010 11:13
smaczna , ja też daję ziemniaki

Monika193

15.06.2010 15:16
Czasem do zupki dodaję też ziemniaki pokrojone w kostkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat