Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą i jagodami
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić . Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać do podłużnej formy o wymiarach 28x15 i upiec.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie. Na zimny biszkopt wlewamy płynną masę i szybko wstawiamy do lodówki. Gdy masa stężeje wlewamy galaretkę wiśniową i ponownie wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane schłodzone ciasto posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Masa:
Serek mieszamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną, płyną galaretkę (galaretkę agrestową i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody]) Dodać jagody i wymieszać.
Temperatura pieczenia biszkoptu: 180C
Czas pieczenia: 20 minut.