Przepis i sposób przygotowania na: Precle
Ciasto robię w robocie wielofunkcyjnym, przy użyciu plastikowych noży. Zrobienie go zajmuje chwilkę. Niemniej jednak można zrobić klasycznie, czyli ręcznie, ale mogą wyjść delikatne nieścisłości bądź w ilości wody, bądź mąki. Przy każdym cieście drożdżowym może się zdarzyć, że odrobinę czegoś nam zabraknie - wszystko zależy od wilgotności mąki.
Robot wielofunkcyjny:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę i wsypać ją do miski robota. Dodać drożdże , cukier, kminek i sól. Wymieszać włączając sprzęt na chwilę. Dodać wodę, masło i żółtko, włączyć robota i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Powinno połączyć się całkowicie. Wyjąć, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrabianie ręczne:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, cukier, kminek i sól. Wymieszać, po czym dodać wodę, stopione masło i żółtko. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć je na blat i wyrabiać przez ok. 8-10 minut. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować 2 blachy, które należy natłuścić. Nagrzać piekarnik do 230*C.
Wyrośnięte ciasto odgazować naciskając dłonią. Przełożyć na blat, lekko zagnieść przez chwilę i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich zrolować na wałeczek długości ok. 60 cm, po czym uformować precle. Układać na blasze po 6 precelków. Białko delikatnie rozbełtać z łyżką wody i posmarować nim precle. Posypać grubą solą wg uznania. Piec ok. 15 minut.