Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik Złota Rosa

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2 szklanki
masło
15 dag
jajko
1 szt.
żółtko jajek
2 szt.
cukier
1/4 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
cukier wanilinowy
16 g
cukier wanilowy
16 g
budyń śmietankowy
2 szt.
mleko
2 szklanki
jaja
2 szt.
olej
0,5 szklanki
żółtko jajek
4 szt.
cukier
3/4 szklanki
białko
4 szt.
cukier
6 łyżek
twaróg
1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Złota Rosa

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami! .
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180*C.
Następnie ubić pianę z 4 białek cukrem i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 180*C.
Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku-kilkunastu godzinach od upieczenia.
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 15.06.2011 09:20
super
Krystyna32 01.02.2011 20:40
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak