Żytnie pierogi ruskie z fetą

Żytnie pierogi ruskie z fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • ziemniaki ugotowane

    0,5 kilograma
  • ser feta

    200 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Ciasto

  • mąka żytnia

    0,5 kilogram
  • woda letnia

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    szczypta
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • mąka żytnia

    do podsypani
  • olej

    do gotowania
  • sól

    do gotowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Do ziemniaków dodajemy pokruszony ser i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli, wlewamy wodę i olej, zagniatamy ciasto, odstawiamy na kilka minut. Dzielimy na mniejsze części, wałkujemy cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka, układamy farsz. Pierogi zlepiamy robiąc wokół falbankę, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane tłuszczem z przesmażona cebulką.
bogusia 82
zamiast fety możemy użyć zwykłego twarogu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 23.01.2017 10:37
o kurcze! ale pysznie wyglądają
Krystyna32 23.01.2017 10:00
pyszne pierogi
Renata9 22.01.2017 23:09
Bardzo lubię ruskie pierogi.
Lis 22.01.2017 21:19
Cudownie smakowite:) A do tego pięknie sklejone:)
bertpvd 22.01.2017 21:16
piękne pierogi
Renataj 22.01.2017 20:55
Interesujący pomysł i pięknie pozlepiane pierogi:)
wwwiolka 22.01.2017 20:19
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat