Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żytnie bułeczki z farszem z dyni i kiełbasy

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia
600 g
woda
300 ml
drożdże
3 dag
cukier
1 łyżeczka
sól
plaska lyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
4 łyżki
dynia
0,5 kg
kiełbasa
0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie bułeczki z farszem z dyni i kiełbasy

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając startą na tarce dynię. Dusimy aż dynia zmięknie.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki, które nadziewamy farszem i układamy na blaszce oprószonej mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 minut w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak