Żurek z warzywami i jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    3 szt
  • marchew

    2 szt
  • jaja

    5 szt
  • zakwas żurkowy

    1 szkl
  • majeranek

    1 lyzeczka
  • pieprz czarny

  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewki obierz i umyj, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości z odrobiną soli, liściem i zielem. Wtedy wlej zakwas. Zagotuj. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Ostudź i obierz. Zupę przypraw majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Można zaciągnąć śmietaną jeśli ktoś lubi. Na talerze połóż po jednym pokrojonym jajku, zalej gorącą zupą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 30.01.2014 18:00
Uwielbiam żurek
Malinka 30.01.2014 10:51
Bardzo lubię taki żurek!
RenataZ-et 28.01.2014 18:51
super żurek
Katarzyna59 16.11.2013 18:23
smaczny żurek
Milka100 09.11.2013 21:44
To jest żurek, pycha :)
Bernadeta1 01.11.2013 00:12
często robię bo rodzinka bardzo lubi
teresa18 31.10.2013 20:30
świetna zupka
gosia56 04.10.2013 09:15
pyszna zupka
fotoviderek 04.10.2013 07:42
To jest żurek, pycha :)
Łucja 03.10.2013 21:40
uwielbiam :) przypomniałam sobie że miałam na niego ochotę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat