Żurek z warzywami i jajkiem

Żurek z warzywami i jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    3 szt
  • marchew

    2 szt
  • jaja

    5 szt
  • zakwas żurkowy

    1 szkl
  • majeranek

    1 lyzeczka
  • pieprz czarny

  • sól

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    3 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Żurek z warzywami i jajkiem

Ziemniaki i marchewki obierz i umyj, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości z odrobiną soli, liściem i zielem. Wtedy wlej zakwas. Zagotuj. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Ostudź i obierz. Zupę przypraw majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Można zaciągnąć śmietaną jeśli ktoś lubi. Na talerze połóż po jednym pokrojonym jajku, zalej gorącą zupą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Wafelek2601 30.01.2014 18:00
Uwielbiam żurek
Malinka 30.01.2014 10:51
Bardzo lubię taki żurek!
RenataZ-et 28.01.2014 18:51
super żurek
Katarzyna59 16.11.2013 18:23
smaczny żurek
Milka100 09.11.2013 21:44
To jest żurek, pycha :)
Bernadeta1 01.11.2013 00:12
często robię bo rodzinka bardzo lubi
teresa18 31.10.2013 20:30
świetna zupka
gosia56 04.10.2013 09:15
pyszna zupka
fotoviderek 04.10.2013 07:42
To jest żurek, pycha :)
Łucja 03.10.2013 21:40
uwielbiam :) przypomniałam sobie że miałam na niego ochotę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat