Żurek z grzybową nutką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    2 szkl
  • grzyby suszone

    3-5 szt
  • kiełbasa wiejska

    ok1/2 kg
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • liść laurowy

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • tłuszcz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek zmiażdżyć. Grzyby sparzyć i opłukać. Kiełbasę pokroić i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Postawić ok 3 litry wody, dodać przyprawy, grzyby i gotować.
Po ok 30 min gotowania dodać wędlinę, majeranek razem troszkę pogotować. Pod koniec gotowania dodać zakwas, najpierw dodać połowę a potem dodać wg smaku.
Doprawić do smaku i podawać z gotowanym jajkiem albo grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
JulkaTomeczek 28.06.2017 22:23
Pyszna zupka
gosia56 28.06.2017 21:13
pyszna zupka
agnieszka214 28.06.2017 21:01
Bardzo lubię taki smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat