Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    1/2 kg
  • ziemniaki

    750 g
  • cebula

    1 duża
  • smalec

    1 łyżka
  • buraki

    suszone
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • ziele angielskie

    6-7 szt.
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • włoszczyzna suszona

    drobna
  • sól

  • zakwas na żurek

    1/2 litra
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Białą surową kiełbasę zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie - ugotować wywar, odcedzić, kiełbasę pokroić w półplasterki.
Krok 2 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, lekko osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie posiekać cebulę, zrumienić na łyżce smalcu i dodać do ugotowanych ziemniaków.
Krok 3 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Do wywaru z białej kiełbasy dodać drobniutką suszoną włoszczyznę, podgotować, zalać zakwasem żurkowym i doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut, a na koniec dodać pieprzu do smaku oraz pokrojoną kiełbasę.
Krok 4 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Do ugotowanych ziemniaków z wywarem wlać żurek i podgotować kilka minut. Doprawić do smaku.
Krok 5 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Suszone buraczki zmielić na pył młynkiem do kawy i wsypać do gotowego żurku - wymieszać dokładnie, nakryć pokrywką i pozostawić na kilka minut, aby zmielone buraczki oddały kolor.

Gotową zupę można doprawić niewielką ilością śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 05.10.2013 17:27
barszczyk uwielbiam pod każdą postacią!
Konczi 30.09.2013 08:00
bardzo fajne połączenie
Adamorek 30.09.2013 00:00
świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat