Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami

Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    1/2 kg
  • ziemniaki

    750 g
  • cebula

    1 duża
  • smalec

    1 łyżka
  • buraki

    suszone
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • ziele angielskie

    6-7 szt.
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • włoszczyzna suszona

    drobna
  • sól

  • zakwas na żurek

    1/2 litra
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Białą surową kiełbasę zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie - ugotować wywar, odcedzić, kiełbasę pokroić w półplasterki.
Krok 2 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, lekko osolić i ugotować do miękkości. W międzyczasie posiekać cebulę, zrumienić na łyżce smalcu i dodać do ugotowanych ziemniaków.
Krok 3 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Do wywaru z białej kiełbasy dodać drobniutką suszoną włoszczyznę, podgotować, zalać zakwasem żurkowym i doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować kilka minut, a na koniec dodać pieprzu do smaku oraz pokrojoną kiełbasę.
Krok 4 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Do ugotowanych ziemniaków z wywarem wlać żurek i podgotować kilka minut. Doprawić do smaku.
Krok 5 - Żurek z białą kiełbasą i suszonymi buraczkami foto
Suszone buraczki zmielić na pył młynkiem do kawy i wsypać do gotowego żurku - wymieszać dokładnie, nakryć pokrywką i pozostawić na kilka minut, aby zmielone buraczki oddały kolor.

Gotową zupę można doprawić niewielką ilością śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Smaczna_B 05.10.2013 17:27
barszczyk uwielbiam pod każdą postacią!
Konczi 30.09.2013 08:00
bardzo fajne połączenie
Adamorek 30.09.2013 00:00
świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat