żurek wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała surowa

    90 dag
  • zakwac do żuru

    1 litr
  • boczek wędzony

    20 dag
  • schab bez kości

    do zupy
  • wywar mięsny

    4-5 litrów
  • majeranek

    do smaku
  • sól

    d do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • jaja na twardo

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę, boczek, schab .


Gdy już mięso, oraz włoszczyna będa miekkie musimy je wyciągnąc z wody. Do wywaru, który nam powstał dodajemy surową białą kiełbasę. Zagotowuwujemy.


Następnie w tym czasie kiedy wywar i kiełbasa nam się robią możemy warzywka pokroić w kostkę. Podobnie postępujemy z mięskiem.
Do wywaru, gdy kiełbasa biała już się ugotuje wyjmujemy ją ,a dodajemy warzywka i zakwas. Czosnek obieramy i przeciskamy go przez praskę prosto do wywaru. Dodajemy pokrojone mięso. Wszystko gotujemy ( na małym ogniu) .

teraz mozemy zająć się cebulą. Obieramy ją , (nie płaczemy:) ), kroimy w kostkę i podsmażamy a patelni na rumiany kolor. Taką cebulkę możemy już dodać do wywaru. Co do białej już ugotowanej kiełbasy- koimy ją w grubsza kostkę.

Dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku majerankiem i oczywiście solą i pieprzem.

Ugotowane na twardo jajka najlpeiej dodać przed samym podaniem zupy, ale oczywiście można je wkroić do żurku...


Smacznego Życzę!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 27.05.2012 15:15
zgadzam się żurek smaczny nie tylko przez święta:)
Angelika10 04.05.2012 22:31
Smaczny nie tylko na święta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat