Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek orkiszowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 8 łyżek
woda letnia 1/2 litra
woda 2 litry
czosnek 4 ząbki
cukier 1/2 łyżeczki
imbir
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
marchew 1-2 sztuki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: żurek orkiszowy

zakwas orkiszowy: mąkę orkiszową zalać wodą przykryć czystą ściereczką i odstawić na 5-6 dni.
do 2 litrów wody dodać liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną cebulę, starte na tarce na grubych oczkach warzywa, na koniec dodać pozostałe przyprawy i gotować ok. 25 minut. 1/2 litra powstałego zakwasu dobrze wymieszać i powoli dodać do wywaru z warzyw pod koniec gotowania. Podawać z jajkami pokrojonymi w ćwiartki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.09.2015 13:50
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak