Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
białe kiełbaski
3 szt. -
mocno wędzona kiełbasa
20 dag -
szynka
25 dag -
włoszczyzna
1/2 porcji -
butelka żurku
-
ząbki czosnku
2 -
Liść laurowy suszony Prymat
2 -
łyżka oliwy
-
ziarenka ziela angielskiego
3 -
Majeranek suszony Prymat
-
sól
-
pieprz
-
żeberka wędzone
20 dag -
jajko ugotowane na twardo
4 szt.
Przepis i sposób przygotowania żurek na żeberkach
Po ugotowaniu wywar starannie przecedź. Wlej do niego żurek i zagotuj. Następnie dopraw zupę posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Cebulkę dość drobno posiekaj, szynkę, białą oraz wędzoną kiełbasę pokrój w kostkę. Przesmaż razem na oliwie. wszystko przełóż do zupy. Dodaj mięso z żeberek. Żurek podawaj z jajkami pokrojonymi w plasterki.
Komentarze (3)