żurek na żeberkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe kiełbaski

    3 szt.
  • mocno wędzona kiełbasa

    20 dag
  • szynka

    25 dag
  • włoszczyzna

    1/2 porcji
  • butelka żurku

  • ząbki czosnku

    2
  • listki laurowe Prymat

    2
  • łyżka oliwy

  • ziarenka ziela angielskiego

    3
  • majeranek Prymat

  • sól

  • pieprz

  • żeberka wędzone

    20 dag
  • jaja na twardo

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoszczyznę obierz, opłucz, a następnie włóż do dużego garnka razem z żeberkami, białą kiełbasą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zalej 2 litrami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
Po ugotowaniu wywar starannie przecedź. Wlej do niego żurek i zagotuj. Następnie dopraw zupę posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Cebulkę dość drobno posiekaj, szynkę, białą oraz wędzoną kiełbasę pokrój w kostkę. Przesmaż razem na oliwie. wszystko przełóż do zupy. Dodaj mięso z żeberek. Żurek podawaj z jajkami pokrojonymi w plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 20.02.2016 15:13
miałam wczoraj taki żurek,pyszny
Margo1 23.05.2015 16:05
Takiego nie robiłam
Ela15 11.05.2015 18:17
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat