żurek jarzynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki sredniej wielkosci

    4
  • marchewki

    2
  • zielonej pietruszki

    2 gałązki
  • smalcu

    duza lyzka
  • liść laurowy

    kilka
  • kilka zaren pieprzu

  • kilka ziaren ziela angielskieg

  • zakwas na żur

    wg upodoban
  • kwaśnej śmietany

    1/2 szkl
  • wody

    2 ltry
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

do gotujacej sie wody dodajemy smalec i wszystkie przyprawy ,gdy calosc sie zagotuje dodajemy pokrojone w kostkw ziemniaki i pozostałe warzywa oraz zielona pietruszkę i gotujemy na srednim ogniu az skladniki beda miekkie ,ale nie rozgotowane ,odstawiamy zupę z ognia zalewamy zakwasem smakujemy ponownie stawiamy na ogien zagotowujemy doprawiamy do smaku i laczymy z lekko ubitą smietaną . podajemy z drobnymi grzankami z tostowego chleba:)polecam

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 19.05.2011 20:47
przyznam, że z kalarepą nie robiłam
Margo1 15.04.2011 17:33
pysznosci
Margo1 15.04.2011 17:33
pysznosci
alaaa 11.04.2011 19:58
ciekawy przepis
matii6 07.04.2011 20:41
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat