Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas 250ml
kiełbasa zwyczajna 70dag
jajko 4szt
włoszczyzna
pieprz 4szt
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
majeranek
czosnek 2ząbki
boczek wędzony 30dag
cytryny
śmietana 12%
cebula biała

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kiełbasę gotujemy na wodzie dodając do niej boczek pokrojony w niedużą kostkę, wrzucamy włoszczyznę i resztę składników, cebulkę małą w całości. Wszystko razem gotujemy aż kiełbasa będzie miękka. Kiełbasę wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy zakwas i sok z połówki cytryny, gotujemy bez kiełbasy na małym ogniu kilka minut. Dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany i w rzucamy kiełbasę wszystko doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 10.03.2014 17:45
Lubię żurek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak