Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 szt
kiełbasa wędzona 3 szt
kiełba biała 2 szt
marchew 4 sz
seler 1 szt
pietruszka 1 szt
por (biała część) 1 szt
żurek 0,5 butelki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
żurek 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Z porcji rosołowej, marchwi, selera, pietruszki i pory gotuję bulion. Dodać trochę soli. Po ugotowaniu bulionu wyjąć porcję rosołową i warzywa.
Do bulionu wlewam połowę gotowego żuru (kupionego w sklepie) i paczkę zupy w proszku - żurek. To razem wymieszać, aby nie zostały grudki i zagotować. Do gotującej się zupy dodać kiełbasę wędzoną i kiełbasę białą pokrojoną w grubsze plastry lub kostkę. Dodać pieprz, ostrą paprykę, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 20 -30 minut na małym ogniu. Przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę marchew z wcześniej ugotowanego bulionu. Do żuru można dodać odrobinę octu, aby był bardziej wyrazisty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.01.2014 07:42
już dawno nie robiłam
Iwusia 17.01.2014 22:49
smakowity żurek
Wacław 15.01.2014 13:18
uwielbiam żurek i mam go raz na tydzień ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak