Żurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porcja rosołowa

    1 szt
  • kiełbasa wędzona

    3 szt
  • kiełba biała

    2 szt
  • marchew

    4 sz
  • seler

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • żurek

    0,5 butelki
  • sól

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • żurek

    1 opakowanie
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 kulki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z porcji rosołowej, marchwi, selera, pietruszki i pory gotuję bulion. Dodać trochę soli. Po ugotowaniu bulionu wyjąć porcję rosołową i warzywa.
Do bulionu wlewam połowę gotowego żuru (kupionego w sklepie) i paczkę zupy w proszku - żurek. To razem wymieszać, aby nie zostały grudki i zagotować. Do gotującej się zupy dodać kiełbasę wędzoną i kiełbasę białą pokrojoną w grubsze plastry lub kostkę. Dodać pieprz, ostrą paprykę, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 20 -30 minut na małym ogniu. Przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę marchew z wcześniej ugotowanego bulionu. Do żuru można dodać odrobinę octu, aby był bardziej wyrazisty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 24.01.2014 07:42
już dawno nie robiłam
Iwusia 17.01.2014 22:49
smakowity żurek
Wacław 15.01.2014 13:18
uwielbiam żurek i mam go raz na tydzień ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat