Żurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    2 szt
  • kiełbasa śląska

    2 szt
  • zakwas na żurek

    wg uznania
  • ziemniaki

    2 średnie
  • śmietana 12%

    100 ml
  • cebula

    1 średnia
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    5 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    odrobina
  • woda

    1 litr
  • jaja na twardo

    2 szt
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • liść laurowy

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żurek foto
Białą kiełbasę kroimy na skośne talarki o grubości około 1 cm, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy.
Krok 2 - Żurek foto
Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej gotujemy.
Krok 3 - Żurek foto
Śląską kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w drobną kostkę i przesmażamy razem na rozgrzanym maśle klarowanym.
Krok 4 - Żurek foto
Podsmażoną kiełbasę dodajemy do pozostałych składników.
Krok 5 - Żurek foto
Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewamy zakwas na żur oraz śmietanę, doprawiamy do smaku odrobiną kucharka i pieprzu.
Krok 6 - Żurek foto
Zupę nalewamy na talerze. Z plasterków ugotowanych jajek robimy zupie \"oczy\", z plasterków śląskiej kiełbasy układamy usta, a z białej kiełbasy nos. \"usta\" zupy posypujemy odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 06.01.2012 17:59
coś mu oczy pożółkły
alaaa 21.11.2011 18:19
uwielbiam taki żurek,twój uśmiechnięty chętnie bym zjadła
Jarlin 21.11.2011 17:34
Taką zupę chce się jeść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat