Żurawinowy chrzan

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chrzan

    2 korzenie
  • słodka śmietanka

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • wino czerwone

    1 łyżka
  • konfitura żurawinowa

    3 pełne łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W zależności czy lubimy ostry chrzan czy łagodny przelewamy go gorącą wodą. Ja przelałam połowę utartego chrzanu (wówczas traci on na ostrości). Obie połowy chrzanu mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy śmietankę, która także łagodzi smak chrzanu. Na koniec dodajemy żurawinową konfiturę oraz wino. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Cenię chrzan za jego przyjemny, a jednocześnie ostry smak. Jego dodatek może urozmaicić każde danie.
Sam w sobie tez może być potrawą. Jego połączenie ze słodką żurawiną daje pyszne danie, obowiązkowe na Wielkanocnym stole!!!! Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.02.2014 00:31
Idealny na święta.
pierniczkowo 01.02.2014 11:20
super, trzeba wypróbować :)
Kolorowa 31.01.2014 21:36
Ojej z winem i żurawinami XD !
wyattearp 31.01.2014 09:44
to lubię do kiełbaski i mięska
Ania321 30.01.2014 23:40
ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat