Żur wielkanocny

Żur wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    1 kilo
  • woda

    6 litrów
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    1 garść
  • ziele angielskie

    7 sztuk
  • cebula

    1 sztuki
  • boczek wędzony

    0,5 kilo
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • chrzan tarty

    200 gram
  • czosnek

    3 ząbki
  • zakwas żytni

    2 butelki
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
  • liść laurowy

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białą kiełbasę zagotować w wodzie, dodać ziele angielskie, liścia laurowego, kostki bulionowe, pieprz, obraną marchewkę, pietruszkę, grzyby. Gotować do całkowitego zmięknięcia warzyw. W międzyczasie pokroić boczek i cebulkę w kosteczkę i podsmażyć. Jak warzywka będą miękkie to wyjąć kiełbaskę i dodać zakwas. Zagotować. Dodać chrzanu i startego czosnku, boczek i cebulę, majeranek. Przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu aby sobie powoli bulkało. Podawać z jajem i białą kiełbaską.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Juleczka20

22.09.2012 09:36
uwielbiam nie tylko na Wielkanoc

Iwusia

20.06.2012 21:20
smakowity

Dorian

20.06.2012 11:50
pycha

RenataZ-et

15.06.2012 17:34
najlepszy!

pacpaw

03.06.2012 20:20
świetny kolor ma ten zurek

mic

31.05.2012 18:51
żur uwielbiam

olkaaa

26.05.2012 16:25
extra

dianix

19.05.2012 15:16
czas zrobic a nie tylko na swieta hehe

Katarzyna56

15.04.2012 19:22
Bardzo lubie:o)

caralajna

10.04.2012 16:53
po świątecznym żurku pozostało tylko miłe wspomnienie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat