Żur wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    1 kilo
  • woda

    6 litrów
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    1 garść
  • ziele angielskie

    7 sztuk
  • cebula

    1 sztuki
  • boczek wędzony

    0,5 kilo
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • chrzan tarty

    200 gram
  • czosnek

    3 ząbki
  • zakwas żytni

    2 butelki
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białą kiełbasę zagotować w wodzie, dodać ziele angielskie, liścia laurowego, kostki bulionowe, pieprz, obraną marchewkę, pietruszkę, grzyby. Gotować do całkowitego zmięknięcia warzyw. W międzyczasie pokroić boczek i cebulkę w kosteczkę i podsmażyć. Jak warzywka będą miękkie to wyjąć kiełbaskę i dodać zakwas. Zagotować. Dodać chrzanu i startego czosnku, boczek i cebulę, majeranek. Przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu aby sobie powoli bulkało. Podawać z jajem i białą kiełbaską.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Juleczka20 22.09.2012 09:36
uwielbiam nie tylko na Wielkanoc
Iwusia 20.06.2012 21:20
smakowity
Dorian 20.06.2012 11:50
pycha
RenataZ-et 15.06.2012 17:34
najlepszy!
pacpaw 03.06.2012 20:20
świetny kolor ma ten zurek
mic 31.05.2012 18:51
żur uwielbiam
olkaaa 26.05.2012 16:25
extra
dianix 19.05.2012 15:16
czas zrobic a nie tylko na swieta hehe
Katarzyna56 15.04.2012 19:22
Bardzo lubie:o)
caralajna 10.04.2012 16:53
po świątecznym żurku pozostało tylko miłe wspomnienie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat