Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur świąteczny

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc, czyli żur wielkanocny.

Składniki:

Składniki:

kiełbasa biała 400 gramów
boczek wędzony 200 gramów
kiełbasa wędzona 200 gramów
żeberka wędzone 200 gramów
marchew 2 sztuki
seler korzeniowy 1 kawałek
pietruszka 1 sztuka
zakwas na żur 500 mililitrów
smalec 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
Ziele angielskie całe XXL 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Żur świąteczny

Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce smalcu.
Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki.

Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak