Żur świąteczny

Żur świąteczny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Typowe danie kuchni polskiej na Wielkanoc, czyli żur wielkanocny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kiełbasa biała

    400 gramów
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • kiełbasa wędzona

    200 gramów
  • żeberka wędzone

    200 gramów
  • marchew

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • pietruszka

    1 sztuka
  • zakwas na żur

    500 mililitrów
  • smalec

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe XXL

    3 sztuki
  • listki laurowe Prymat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek i wędzoną kiełbasę pokroiłem w paski, zrumieniłem na łyżce smalcu.
Seler i marchew obrałem, pokroiłem, zalałem 1 l wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki.

Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat