Zupka waniliowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • jaja

    5 sztuk
  • cukier puder

    5 łyżek
  • wanilia

    1 laska
  • ocet

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotowujemy z wanilią. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do wrzącego mleka łyżką nakładamy kulki piany i gotujemy, odwracamy i gotujemy z każdej strony. Wyjmujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i wlewamy do niego strumieniem wrzące mleko by masa zgęstniała. Schładzamy, ubijamy. Zupkę podajemy z kulkami piankowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena42 21.11.2011 16:57
bardzo oryginalne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat