Zupka pomidorowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    2
  • woda

    4 l
  • ziarenka smaku

    1 łyżka płaska
  • marchewka

  • pietruszka

  • plasterek selera

  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • por

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować na większym ogniu.W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 20 minut.
Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier, zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki).Całość doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając dodać ziarenka smaku. Podawać z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 24.01.2014 14:10
tradycyjna pomidorowa zawsze nie zawodna ;-)
Milka100 22.11.2013 13:58
pyszna pomidorowa
IKrakowianka 15.11.2013 16:37
bardzo lubię taką zupę
ankaryba 08.11.2013 11:42
smaczna zupka :-)
Krystyna32 04.11.2013 09:49
bardzo lubię
Grazyna0211 31.10.2013 11:54
bardzo lubię pomidorową
Ola1young 20.10.2013 11:03
moja ulubiona :)
Alex_M 16.10.2013 14:04
pyszna zupka :)
Róża1 02.10.2013 23:49
pyszna bo zabielana:-)
Halina14 16.09.2013 10:04
zawsze najlepsza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat