zupa-krem brokułowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    2 szt
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/2 szt
  • por

    1/2 szt
  • śmietana 12%

    100 g
  • serek topiony ziołowy

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarzyny myjemy, obieramy, kroimy i z litra wody gotujemy bulion warzywny. Jarzyny usuwamy.Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w bulionie. Gdy brokuły zmiękną, całość miksujemy, uzupełniamy wodę tak do 1,5litra. Serek topiony kroimy na małe kawałki i ucieramy w małym rondelku ze śmietaną. Masę śmietanowo-serową podlewamy kilkoma łyżkami zupy i rozprowadzamy w garnku. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Gęstość kremu można zwiększyć dodając jeszcze mąkę (ok.1,5łyżki).
Zupa-krem najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką lub grzankami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 28.12.2013 22:30
super zupka
Alex_M 17.08.2013 11:10
lubie brokulowe kremy :)
MAR3STA 28.11.2012 21:47
smaczna
SmakolykiJoanny 28.11.2012 20:16
Brokuły zdrowe warzywo a tak przyrządzone smacznie było by zjeść
BeataJ 24.11.2012 22:54
smaczna i pożywna
Cukiereczek13 24.11.2012 22:34
piękne zdjęcie, zupa na pewno bardzo smaczna ;)
IwonaKa 24.11.2012 21:07
bardzo lubię brokułową
V_kuchareczka 24.11.2012 20:59
na pewno pyszna
babajaga1969 24.11.2012 20:44
pyszna zupa - lubię brokuły, fajna miseczka i pięknie podane :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat