Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana - Zagraj Poryraj
W garnku wstawiam obraną i umytą marchew i pietruszkę, po zagotowaniu dodaje kostkę rosołową, ziele angielskie i gotuję. W tym czasie obieram ziemniaki i kroję na desce w kostkę, płuczę i wkładam do gotujących się warzyw i dalej gotuję. Kroję świeży chudy boczek w kostkę lub paski, obieram i kroję cebulę. Wkładam na patelnie boczek, posypuję solą i smażę aż się dobrze rumieni, dodaję pokrojoną cebulę i jeszcze chwilkę smażę. Po usmażeniu prosto z patelni szpyrki wkładam do zupy ( jak się ugotują ziemniaki). Jeszcze troszkę gotuję i doprawiam do smaku, solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Zagraj poryraj to jest zupa ziemniaczana z zacierkami z maki pszennej na Kociewiu.
( Ale u mnie w domu tak na tę zupę mówimy.