Zupa ziemniaczana z porem, bobem i majerankiem Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • por (biała część)

    4 szt
  • cebula

    2 szt
  • bekon

    4 plastry
  • serek topiony

    250 g
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • bób

    250 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
W dużym garnku rozgrzać masło.Pory umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Następnie dodać serek topiony, wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 07.05.2015 16:44
ciekawe połączenie składników
Rycerz 01.01.2014 23:31
Ciekawy przepis
idealme 18.03.2013 08:41
wygląda przepysznie!
gusia1000 07.03.2013 15:44
Takie warzywne zupy są godne polecenia.
Granita 29.01.2013 03:55
intrygujący składnikowo przepis-dziękuję za inspirację;)
Joanna108 05.01.2013 19:21
wypróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat