Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z kalarepką i selerem naciowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 2
ziemniaki 1 kg
kalarepka młoda 2-3 średnie
seler naciowy kilka młodych łodyg
lubczyk świeży 2 gałązki
przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
czosnek 1 ząbek

Porada

Zupę podawać na czysto lub z dodatkiem śmietany.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z kalarepką i selerem naciowym

Kroki postępowania

1
Udka umyć i obrać ze skórki. W sporym garnku zalać zimną wodą, dodać liście lubczyku i przyprawę warzywną - ugotować wywar.
Krok 1 - Zupa ziemniaczana z kalarepką i selerem naciowym foto
2
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę - dodać do odcedzonego wywaru.
Krok 2 - Zupa ziemniaczana z kalarepką i selerem naciowym foto
3
Kalarepki obrać, opłukać i pokroić w paseczki.
Seler naciowy dokładnie umyć, odciąć końcówki a łodygi pokroić w krążki.
Krok 3 - Zupa ziemniaczana z kalarepką i selerem naciowym foto
4
Warzywa dodać do garnka i ugotować do miękkości.
Mięso z wywaru drobno pokroić i dodać do zupy.
Krok 4 - Zupa ziemniaczana z kalarepką i selerem naciowym foto
5
Pod koniec gotowania, kiedy warzywa są miękkie, doprawić zupę sporą ilością pieprzu, płynną przyprawą do zup oraz dodać wyciśnięty czosnek - krótko zagotować.
Krok 5 - Zupa ziemniaczana z kalarepką i selerem naciowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 05.09.2015 10:39
pyszne lekkie danie :)
Habibi 05.09.2015 07:53
Takie w lecie najbardziej lubię - lekkie, warzywne i szybkie w przygotowaniu :)
jagoda5913 04.09.2015 14:49
szybka i prosta zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak